Klik op de kaart voor een vergroting. Giethoorn ligt in de kop van Noordwest Overijssel tussen Meppel en Steenwijk en ± 30 km van Zwolle. De regionaam is Waterreijk Weerribben Wieden. Binnen 15 km ben je in de provincies Drenthe en Friesland.
Trein richting Leeuwarden, intercity station Steenwijk
NS Treinplanner
Taxi moet vooruit telefonisch gereserveerd worden. LET OP: GEEN UBER hier.
Taxi Meppel 0031-6........ Taxi vanaf Steenwijk naar Giethoorn ± €40,-- GEEN UBER
Vanaf Steenwijk is het 17 minuten naar Giethoorn met bus 70.
Centrum Giethoorn = bushalte Dominee Hylkemaweg.
Plan je reis vanaf bushalte centrum Dominee Hylkemaweg Giethoorn bus tijden planner
Actuele vertrektijden bushalte Dominee Hylkemaweg Giethoorn bustijden planner
Parkeren in Giethoorn. Het oude stadscentrum met beschermd dorpsgezicht is alleen lopend, met fiets of boot te bereiken. Rondom de dorpskern zijn diverse privé parkeerplaatsen. Vanaf het PRIVE parkeerterrein Rondvaarten Bootverhuur 't Zwaantje (toegankelijk voor touringcar, auto's en rolstoelbusjes) (uitsluitend voor gasten) stap je direkt in de boot of op de fiets. 't Zwaantje is een ANWB fietsservice punt en verstrekt toeristische informatie. Route.
Het gemeentelijk openbaar gratis parkeerterrein is op steenworp afstand. Route
Toeristeninformatie VVV Hylkemaweg 1A, naast het Kultuurhuus, aan de achterkant van de supermarkt aan het Eendrachtsplein Giethoorn. Opstappunt vertrekpunt steiger rondvaartboten en ticketbox bootverhuur: Hylkemaweg 1 Giethoorn.
Het dorp met zo'n 2.620 inwoners is uniek in Nederland: heel veel water, boogbruggetjes en vonders. De boerderijtjes staan op eilandjes. Giethoorn heeft daarom verschillende bijnamen zoals het kleine groene Hollandse Venetië. Bij buitenlandse toeristen staat Giethoorn vooral bekend als het dorp zonder straten.
In het beschermd dorpsgezicht zie je vervenershuizen, 18e en 19e eeuwse boerderijen verscholen tussen bomen en houten bruggetjes, natuurlijk het beste te bekijken tijderns een vaartocht per fluisterpunter, kano of verzorgde rondvaart. Heb je genoeg van al dat water of wil je varen combineren, huur dan een fiets.
Ideeën dagje uit
Check de pagina wat gaan we doen in Giethoorn. Dagje Giethoorn
Onderstaande bezienswaardigheden liggen aan het Binnenpad op korte wandelafstand van 't Zwaantje en zijn alleen lopend, per fiets of boot bereikbaar.
De sportieve fietser vindt hier een uitgebreid netwerk van fietspaden, kilometers lang vol afwisselend landschap en natuur (bos, riet, water), cultuur en historie (voormalige Zuiderzee stadjes). Het zgn. knooppunten fietsnetwerk is in 2009 gereed gekomen.
In Giethoorn en de omgeving zijn diverse fietsroutes zoals de ANWB fietsroute: De Wieden en De Weerribben en natuurlijk de dorpentocht Giethoorn en de Rietsnijdersroute. Veel fietsroutes overlappen elkaar, zo passeert u ook een stukje Giethoorn bij de Drentse Kolderveen route.
'T Zwaantje is een ANWB fietsservicepunt en ligt direkt aan het fietspad en alle doorgaande fietsroutes, te vinden bij fietsknooppunt 61 en verkoopt diverse fietsroutes. Gasten kunnen hier ook de elektrische fiets opladen. Geen eigen fiets mee, hier kun je ook fietsen en tandems huren.
Eigen fiets mee op de auto? Eigen route uitgestippeld? Maak gebruik van het gemeentelijk parkeerterrein Route
Voor fietsers en wandelaars, 1 april tot 1 mei dagelijks 10.00–17.30, 1 mei tot 1 september 09.00–19.00, 1 september-1 november 10.00–17.30 Veer is 's winters uit de vaart. Let op: vanaf seizoen 2022 alleen betalingen met kaart mogelijk, geen cash.
Bruggen en sluizen Giethoorn Noordwest Overijssel Bedieningstijden
Je mag met je eigen bootje door Giethoorn varen.
Wild kamperen is niet toegestaan
In Giethoorn kan in open water gezwommen worden in het Bovenwijde (in de volksmond 't Wiede) bij het picknick eilandje, te bereiken per boot.
Giethoorn ligt in De Wieden sinds enkele jaren samengevoegd met De Weerribben. Het Nationaal Park Weerribben Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras (Wetlands) van Noordwest Europa.
Bezienswaardigheden in de omgeving van Giethoorn
Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen die uit gebieden rond de Middellandse zee kwamen. Deze eerste bewoners, flagelanten, vonden hier horens van wilde geiten, die tijdens een overstroming waren omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn, wat nog later Giethoorn werd.
Het karakteristieke van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het op het land om te drogen, daarna werd er turf van gestoken. Door die vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen staan daarom op eilandjes die alleen, die nog steeds alleen via de boogbruggen en vonders te bereiken zijn.
Al in 1900 werd in het tijdschrift De Aarde en haar Volken een artikel gepubliceerd waarin Giethoorn werd vermeld als één van de merkwaardigste, maar wonderbaarlijkste, sprookjesachtige streek van ons land, rijk aan natuurschoon.
Lees het hele 110 (!) jaar oude artikelIn 'Koninkrijk der Nederlanden' de oudste film van Nederland uit 1921 wordt een kleine minuut aandacht besteed aan Giethoorn met beelden van prinses Juliana in een punter.
Toeristisch werd Giethoorn pas echt goed bekend na de film Fanfare (1958) van Bert Haanstra. Sinds 18 oktober 2008 staat een standbeeld van Albert Mol in het centrum tegenover de Doopsgezinde kerk.
Fanfare NOS journaalKlik voor grote kaart regio Weerribben Wieden
Sinds 2010 is de naam VVV Kop van Overijssel vervangen door Waterreijk Weerribben-Wieden.
De organisatie is in handen van Marketing Oost.
Officieel bestaat de VVV niet meer, de ondernemers aangesloten bij de VTRB hebben zich ingespannen toch nog een fysiek kantoor in Giethoorn geopend te houden.
Voor het nieuwe seizoen 2016 zal er een kantoor geopend zijn naast de PLUS aan het Eendrachtsplein +31(0)521 36 01 12 Hier kunt u terecht voor algemene informatie over bijvoorbeeld hotels, campings en andere gelegenheden in Giethoorn.
zodra openingstijden bekend zijn, worden deze hier gepubliceerd.
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit diverse bronnen. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor evt. onjuiste vermeldingen.
Voor vragen mbt de andere pagina's op deze site kan je contact opnemen met 't Zwaantje